Æther Haga

 • 23/05/2019 • 31/05/2019

  State of Apparition

   State of Apparition van Svetlana Mircheva en Stela Vasileva, uitwisselingsproject van Æther Sofia (BG) en haar Haagse zusje Æther Haga.

  De tentoonstelling is onderdeel van een uitwisselingsproject met Æther Sofia, een kunstruimte in Sofia (BG) gerund door beeldend kunstenaar Voin de Voin en Æther Haga (‘Haga’ is de Bulgaarse benaming voor Den Haag), een initiatief voor uitwisseling in samenwerking met Marie Civikov. Voor deze gelegenheid reizen in mei Marjolijn van der Meij en Arianne Olthaar af naar Bulgarije waar ze bij Æther Sofia een tentoonstelling zullen maken.

  State of Apparition vertelt een visueel verhaal rond het fenomeen van de beweging van natuurlijk licht en de interactie met objecten in de ruimte. Een reeks van geometrische constructies verwijst naar deze steeds veranderende situatie.

  Stela Vasileva nodigt de toeschouwer uit een blik te werpen op de reflecterende oppervlakken van haar op het eerste gezicht constructivistische objecten. Blootgesteld aan het directe zonlicht werpt de installatie schaduwen op en ontstaat een speelveld van materie en licht dat de kijker betrekt bij verschillende en meervoudige verschuivingen in de waarneming. Het meditatieve effect onderzoekt de relatie tussen de concretisering van de vormen en de liminale ruimte, gecreëerd om de mogelijkheid te bieden het geometrische punt te doen overstijgen naar een standpunt.

  Svetlana Mircheva’s obsessie met taal komt naar voren als een natuurlijke ontwikkeling in de context van ‘de verschijning’, van het zichtbaar worden van ‘het ding’. Uitgaande van de abstractie van elke vorm die verbonden was met andere vormen of symbolen, zoekt ze naar manieren om een ruimte te articuleren die de potentie heeft om een taal te worden – zowel fysiek als mentaal, een manier om de choreografie van licht in vertrouwde ruimtes te begrijpen. Betekenis lijkt veranderlijk, altijd in overgang en van voorbijgaande aard. Het moment van ‘verschijning’, in de constellatie van objecten, is in het spel om simultaan samen te vallen met een zelf reflecterende ervaring van de belichaming van zowel tijd als taal.

   

   

   

Over Æther Haga

ÆTHER HAGA is het kleine zusje van ÆTHER SOFIA in Bulgarije en is geïnitieerd en samengesteld door kunstenaars Marie Civikov en Voin de Voin. Bij gelegenheid vinden hier tentoonstellingen en presentaties plaats gebaseerd op de dialoog tussen deze twee uitersten van Europa. Æther Haga richt zich op onderzoek, context en de achtergrond van de kunstenaar en streeft ernaar om een meer fysieke band te creëren gebaseerd op delen, discussiëren en uitwisselen. Æther Haga zal onregelmatig programmeren en deelt zijn digitale platform met Æther Sofia. Volg hun Facebook-pagina om op de hoogte te blijven.


Denneweg 26, in het Lissabon
2512CN Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebook