Galerie Maurits van de Laar

 • 17/02/2019 • 17/03/2019

  Tomb of the Ordinary Man met Nare Eloyan, Christie van der Haak, Jakup Ferri, Elmar Trenkwalder, Roman Wolgin.

  werk op papier, ruimtelijk werk, sculptuur, glas- en textielwerk    

  Tomb Of The Ordinary Man, samengesteld door Nare Eloyan (1988), toont kunst die dicht bij het dagelijks leven staat; als een soort etnografie van de urbane samenleving waarin de grens tussen high en low culture vervaagd is. Nare Eloyan vindt op markten en kringloopwinkels keramische vazen die ze ziet als materiaal dat de stedelijke omgeving haar aanreikt. Door ze te beschilderen verbindt ze haar kunst met de samenleving en geeft ze de vazen toegevoegde waarde. De wandkleden van Jakup Ferri (1981) hebben ook een aspect van hergebruik in zich. Met stukjes oude kleding maakt hij een mozaïek van een zomers zwembad met badende, liggende en spelende badgasten.
  De tentoonstelling is opgezet als een totaal installatie, het grote wandkleed van Ferri hangt centraal achterin de galerie, daarvoor staat een lange tafel met de vazen van Nare Eloyan. Vrij in de ruimte hangen banen stof en kimono’s van Christie van der Haak (1950), Marjolijn van der Meij’s (1970) vervormde fotoprints van kitscherige porseleinen beeldjes liggen als kostbaarheden in een vitrine. Van Elmar Trenkwalder (1959) zijn twee tekeningen in barokke keramische lijsten te zien, Zeger Reyers (1966) toont beeldjes van speelgoedaapjes die in porselein zijn gedoopt en gebrand in de oven.
  Wat deze werken verbindt is hun ambachtelijkheid en de ongekunstelde, speelse behandeling van alledaagse onderwerpen. Samen vormen ze de schatten in deze grafkamer, die geen blik biedt op het leven van een farao of koning maar op de eigentijdse wereld van de gewone man.

Over Galerie Maurits van de Laar

De galerie, opgericht in 1991, richt zich niet op formalistische of esthetische kunst, maar op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. Er is een nadruk op tekenkunst omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen en de kunstenaar zich in dit medium het meest blootgeeft. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. De beeldhouwers in de galerie hebben ook een zeer eigen en uitgesproken vormtaal. Daarnaast is er het besef dat de galerie ook een podium moet zijn voor experiment. Minstens een keer per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.


Herderstraat 6
2512 CV Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebooktwitter