NEST

 • 15/02/2019 • 14/04/2019

  History is His Story

  Met Dean Bowen, Crystal Z Campbell, Em’kal Eyongakpa, Charl Landvreugd, Arna Mačkić, Sulaïman Majali, Pieter Paul Pothoven, Pamela Phatsimo Sunstrum en Jaro Varga.

  ‘History is His Story’ is een groepstentoonstelling die voortborduurt op de mythische wereld omschreven door muzikant, poëet en visionair Sun Ra. Op jonge leeftijd raakte hij gebiologeerd door het wetenschappelijk onderzoek van antropoloog, linguïst en politicus Cheikh Anta Diop: een grondlegger van het panafrikanisme, die meende te kunnen bewijzen dat de Egyptenaren zwart waren. Dat aan de basis van civilisatie mogelijk zwarte denkers en heersers stonden zorgde ervoor dat Sun Ra – die zijn naam veranderde naar de Egyptische zonnegod, zich verdiepte in cultureel erfgoed. In de speculatieve context waarin Sun Ra opereerde: het domein van de kunst, filosofie en de experimentele jazz, gaf hij mensen een manier om een plek te bemachtigen in de geschiedenis en daarmee ook in de toekomst en de maatschappij. Daarnaast gebruikte hij de mythe om aan het westerse rationalisme te ontsnappen en een meer holistisch, magisch wereldbeeld aan te bieden.

  Extra om 20.00 u tijdens HoogtijDive into the future is een performance lecture waarin Arna Mačkić, wiens denk- en werkwijze gevormd is door Sun Ra, je meeneemt naar zijn inspirerende gedachtegoed.

  Met de tentoonstelling History is His Story als decor doorloopt Mačkić zeven fases – de vlucht, de aanpassing, de herinnering, de belofte, de sprong, de confrontatie, en de hoop – en gaat hierover in gesprek met Sun Ra. De transitie van de ene fase naar de andere, is waarin we ons constant bevinden en waarin ons kunnen positioneren ten opzichte van de ander en in de maatschappij. Met Sun Ra als leermeester worden methodes aangereikt om de toekomst in te duiken met een nieuwe versie van het verleden in gedachten houdende.

Over NEST

Nest is een platform voor hedendaagse beeldende kunst met een tentoonstellingsruimte van ruim 400 m2. Nest is gehuisvest in de culturele broedplaats de DCR waar meer dan 35 kunstenaars en ontwerpers werken en drie verschillende culturele organisaties opereren. Tentoonstellingen in Nest richten zich op specifieke thema’s die worden belicht middels het werk van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Projecten bij Nest gaan niet alleen uit van de kunstenaar en zijn werk, maar kijken ook naar de rol van kunstenaar en werk in relatie tot publiek en maatschappelijke context.


De Constant Rebecqueplein 20b
2518 RA Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebooktwitter