Nutshuis

 • 15/03/2019 •

  Indo, Indië, Indonesië

  met o.a. Irwan Ahmett

  In de tentoonstelling Indo, Indië, Indonesië: Door de ogen van generatie NU belichten vijf makers uit Nederland en Indonesië de erfenis van de koloniale tijd die tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar is. Eén van de makers, beeldend kunstenaar Irwan Ahmett, komt speciaal uit Jakarta naar Den Haag.

  Sluit je tijdens Hoogtij aan bij een van de drie rondleidingen met Irwan en laat je door hem meevoeren in de wereld van mythen, rituelen en geesten die nog altijd springlevend zijn in de Indonesische samenleving.

  De kracht van het onzichtbare wordt niet alleen bezongen in de multimediale installatie van Irwan, maar ook in de intieme Filmkluis van Het Nutshuis. Hier vertonen we tweemaal The Seen and Unseen (2018, Kamila Andini). De Indonesische speelfilm, over een tienjarige tweelingbroer en -zus waarvan het jongetje terminaal ziek is, vraagt nadrukkelijk van de kijker om zijn of haar Westerse bril af te zetten en de logica te laten varen. Bekijk hier de trailer van de film.

  Zoals altijd is de volledige tentoonstelling in Het Nutshuis tijdens Hoogtij tot laat op de avond geopend. Naast de installatie van Irwan Ahmett bevat de expositie  documentair werk van twee fotografen en een journalist/podcastmaker. Zo legde Eric Kampherbeek de sporen van het koloniale verleden vast tijdens een fietstocht over de Grote Postweg op Java. Suzanne Liem maakte aangrijpende portretten van de ‘weduwen van Rawagede’: hoogbejaarde vrouwen die in 1947 hun mannen verloren in een door Nederlandse militairen aangericht bloedbad en in 2009 de Nederlandse Staat aanklaagden. Dichterbij huis, in en rond Den Haag, bleef journalist Lara Nuberg die korte audioverhalen maakte waarin vijf mensen openhartig reflecteren op het Indisch zijn in Nederland.

  Extra tijdens Hoogtij :
  – rondleidingen door Irwan Ahmett: 20.00 uur, 21.00 uur en 22.00 uur
  – Filmvertoningen The Seen and Unseen (83 min.): 19.30 uur en 21.30 uur

Over Nutshuis

Het Nutshuis is een podium voor kunst en cultuur met een focus op de maatschappij. Het programma is een mix van fotografie, films, exposities, talk shows en performances.


Riviervismarkt 5
2513 AM Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebooktwitter