Parts Project

 • 24/05/2019 •

  Your truth, interpretation and nostalgia van Saša Tkačenko & Vladimir Miladinovic

  De tentoonstelling van Saša Tkačenko (1979) en Vladimir Miladinović (1981) gaat over waarheid, interpretatie en nostalgie. Beide kunstenaars zijn in voormalig Joegoslavië geboren en reflecteren ieder op een geheel eigen wijze op hun afkomst en de recente pijnlijke geschiedenis. Parts Project toont werken van beide kunstenaars uit particuliere collecties uit Belgrado, Servië. Een land waar de waardering voor hedendaagse kunst soms nog ver te zoeken lijkt.

  Ze reageren allebei op iets dat niet (meer) bestaat; Tkačenko dekt de wond toe door terug te grijpen op het verre verleden en gebruikt herinneringen aan het mooie Joegoslavië van voor de oorlog, terwijl Miladinović juist in het harde oorlogsverleden duikt en de beïnvloeding van de media bevraagt.

  De tekeningen van Miladinović benadrukken de dubbelzinnigheid die waarschijnlijk geldt voor iedere oorlog die ergens heeft plaatsgevonden. Hoe hard mensen ook hun best doen om het leven weer op te pakken en weer toekomst te zien, het verleden blijft er altijd een plek behouden. Hoewel de aarde is besmeurd, is het ook de basis van waaruit we verder moeten waarbij we zowel willen vergeten als blijven stilstaan bij dat wat achter ons ligt en ons tegelijk stiekem nog omringt.

  Door de materialen en vormgeving die Tkačenko gebruikt komt zijn werk over als heimwee naar, zelfs bijna propaganda voor een tijd die nooit echt heeft of zou kunnen bestaan. Dit hunkeren naar het onbereikbare, het zoeken naar een tijd of plaats waar je thuishoort creëert een zeer eigen symboliek, die vooral is gericht op melancholie.

Over Parts Project

Stichting Parts Project programmeert vanuit het perspectief van verzamelaars. Hun ontdekkingen zie je in ons programma. Verzamelaars kijken veel en zien veel. Ze maken ongedwongen en vaak eigenzinnige keuzes. PARTS programmeert vanuit die bijzondere keuzes en neemt ontdekkingen, meningen en ervaringen van verzamelaars als startpunt voor een tentoonstelling. PARTS is een particulier initiatief en wil niet alleen het Nederlandse kunstenveld verbreden, maar ook verzamelaars motiveren om hun collectie en gedrevenheid te delen.


Toussaintkade 49
2513 CL Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebook