Parts Project

 • 20/01/2019 • 17/03/2019

  Paul Neagu - Anthropocosmos

  Paul Neagu (1938-2004) wordt alom gezien als een pionier in de beeldende kunst uit de jaren ’70 en ’80, die kunst benaderde vanuit een filosofische invalshoek eerder dan vanuit vakbekwaamheid. Hij beïnvloedde en inspireerde daarmee een hele generatie Britse kunstenaars waaronder Anthony Gormley, Rachel Whiteread en Anish Kapoor, die hem als een mentor zagen.

  Zowel in zijn land van herkomst Roemenië, als in zijn tweede vaderland Engeland is Paul Neagu omarmd als een van de belangrijkste conceptuele kunstenaars van zijn tijd. Als beeldhouwer, schilder, graficus en performancekunstenaar experimenteerde hij met nieuwe technieken zoals 3D installaties, die ook vaak publieke participatie vereisten.

  In het door Neagu geschreven PALPABLE ART MANIFESTO! (1969) geeft hij in een zevental stellingen een filosofisch en visionair beeld van wat kunst zou moeten zijn. Neagu geeft in de stellingen een vlammend pleidooi voor kunst als totaalconcept, dat niet alleen moet worden waargenomen door het oog, maar door alle zintuigen moet worden beleefd.

  Het concept Anthropocosmos, dat leidend is in deze tentoonstelling ontwikkelde zich in zijn latere werk geleidelijk als een metafoor dat alles tegelijkertijd (onder)scheidbaar en met elkaar verbonden is.

Over Parts Project

Stichting Parts Project programmeert vanuit het perspectief van verzamelaars. Hun ontdekkingen zie je in ons programma. Verzamelaars kijken veel en zien veel. Ze maken ongedwongen en vaak eigenzinnige keuzes. PARTS programmeert vanuit die bijzondere keuzes en neemt ontdekkingen, meningen en ervaringen van verzamelaars als startpunt voor een tentoonstelling. PARTS is een particulier initiatief en wil niet alleen het Nederlandse kunstenveld verbreden, maar ook verzamelaars motiveren om hun collectie en gedrevenheid te delen.


Toussaintkade 49
2513 CL Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebook