De Helena

 • 16/05/2020 • 29/05/2020

  n stercore (invenitur) — out of the dirt van Hanna de Haan en Rik Buter

  drawings

  Vanaf zaterdag 16 mei zijn Rik en Hanna van buitenaf aan het werk te zien op de begane grond van de Helena, op uitnodiging van stichting Ruimtevaart, Helena van Doeverenplantsoen 3, 2512 ZB Den Haag. Met Hoogtij #61 is het virtuele eindresultaat te zien.

  “When you make your unconscious conscious, it will direct you and you will call it fate”

  Carl Jung

  Onder de titel In Stercore zijn we in maart een samenwerking begonnen in de ruimte van Quartair in Den Haag. Dit resulteerde in vier grote ruimte vullende houtskooltekeningen, waarvan de grootste met het formaat van 5,5 bij 4 meter.

  In Stercore is een uitdrukking die overeenkomt met onze manier van werken. We tekenen zonder vooropgezet plan en reageren op dat wat er ontstaat. Het samen werken aan een tekening maakt het onmogelijk vast te houden aan eigen ideeën of gewoonten. Het overlappen, uitvegen of verdergaan op elkaars werk dwingt ons steeds weer nieuwe beslissingen te maken en afstand te doen van vertrouwde keuzes. Juist in stercore, in de ruis, het vuil, het onverwachte en onbedachte zit de kracht die ertoe leid om tot nieuw beeld te komen.

  In plaats van het uitwerken van een concept of werken naar een af eindresultaat, benaderen we het tekenen als een constant zoeken naar oplossingen en het oplossen van problemen (dat wat onverwacht op het papier verschijnt). Tijdens het tekenen zijn er geen concepten of gedachten, we reageren op dat wat we zien en hebben daarbij eenzelfde snelheid en directheid. Datzelfde tekenritme maakt dat onze handschriften een evenwichtige dialoog met elkaar aangaan, waarbij ze op sommige plekken in elkaar opgaan en niet meer als individuele stijl te herkennen is.

  Nu willen we dit project in de Helena een vervolg geven. Er is weer een muur en we beginnen opnieuw zonder plan. Maar wat anders is is de werkelijkheid van het virus waarin we inmiddels zijn beland. Heeft dit invloed op dat wat we maken; haalt dit andere beelden naar boven en kunnen we op eenzelfde manier en concentratie tekenen? We sluiten ons graag weer zo’n twee weken op, nu in de Helena, om te ontdekken wat dit gaat brengen.

  http://www.rikbuter.nl

  Hanna de Haan

About De Helena

Ingang platsoenzijde


helena van doeverenplantsoen 3
Den Haag

Directions