Hoogtij,
De Haagse
Rondgang

Vier keer per jaar organiseert Stichting Haagse Rondgang een Hoogtij-editie op vrijdagavond. Tijdens Hoogtij zijn ongeveer 25 kunstlocaties in de binnenstad van Den Haag open van white cube tot underground, van gevestigde kunst in de galeries en instellingen tot experimentele kunst, installaties en performances bij de kunstenaarsinitiatieven. Nieuwe initiatieven van bijvoorbeeld recent afgestudeerde startende beeldend kunstenaars worden aangemoedigd om mee te doen, ook met alleen voor deze avond geplande kunstactiviteit.

Hoogtij in coronatijden
Afhankelijk van de maatregelen tegen covid-19 is de Hoogtij-editie offline en/of online. Als Hoogtij online is, maakt elke locatie speciaal hiervoor een filmpje. Ook is er een talkshow en zijn er soms extra evenementen.

Start
Iedere Hoogtij start op een van de deelnemende kunstlocaties. Hier starten ook diverse gidsen die de bezoekers meenemen naar de verschillende locaties. Sommige initiatieven zijn alleen tijdens Hoogtij open, zoals Refunc of Baracca.

Elke deelnemende locatie zorgt voor haar eigen programmering en wordt gevraagd een extra activiteit te organiseren tijdens Hoogtij, zoals een opening van een nieuwe tentoonstelling, een performance, een kunstenaarsgesprek etc. Hierdoor kunnen de deelnemers hun eigen artistieke focus en ambities benadrukken en zorgt Hoogtij voor de verbindende factor.

Missie
De missie van stichting Haagse Rondgang die de Hoogtij-edities organiseert is het laagdrempelig en gastvrij stimuleren van het Haagse hedendaagse kunstklimaat, meer mensen (ook jong, divers, expat) verbinden met kunst en laten kennismaken en genieten van hedendaagse kunst op bijzondere plekken in de stad.

Ons doel:

  • Het stimuleren van het Haagse hedendaagse kunstcircuit;
  • Door Hoogtij weten meer mensen de weg naar kunstinstellingen in Den Haag te vinden;
  • Door Hoogtij zien mensen de stad op een andere manier;

Terugblik

Hoogtij wordt al sinds 1998 in Den Haag (eerst nog als Haagse Rondgang) georganiseerd en laat met toegankelijke uitstraling, continuïteit en openheid zijn belang en waarde in het Haagse kunstenveld vier keer per jaar zien. Tijdens Hoogtij kan iedereen laagdrempelig kennismaken met het Haagse kunstcircuit.

Hoogtij experimenteert met nieuwe manieren om nieuw en divers publiek aan te boren. In 2016-2018 bijvoorbeeld viel telkens een van de vier edities samen met het festival Holaa! Het festival vergrootte de zichtbaarheid van Hoogtij en leverde veel nieuwe en terugkerende bezoekers op die een breder en diverser stedelijk palet vertegenwoordigen dan voorheen.

Lees hier nog de lange geschiedenis van de Haagse Rondgang/Hoogtij terug op het online kunstmagazine Jegens & Tevens in 2 delen: https://bit.ly/3cflraK