Ruimtevaart

 • 29/11/2019 •

  1973

  van Marion van Rooij Jan de Weerd Pim Piët Nies Vooijs

  1973. Dat klinkt als de titel van een toekomstroman uit de jaren ’40 of ’50. Die toekomst zijn we inmiddels ver voorbij en alles is mooier en erger geworden.

  Pim Piët, Nies Vooijs, Jan de Weerd en Marion van Rooij, alle vier van die jaargang van de Haagse Vrije Academie, staan inmiddels ieder met beide benen in het heden. Ze blikken niet samen sentimenteel terug naar 1973 in deze tentoonstelling in Ruimtevaart. Geen van vieren hebben ze de artistieke aanleg voor nostalgie. Maar de Vrije Academie, ooit een broeinest van artistieke vrijheid aan de De Gheijnstraat, heeft hen wel alle vier gevormd. Veel meer dan in de ivoren toren van de toenmalige Koninklijke Academie werd in de Vrije Academie de weerbarstige hartenklop van de veranderende samenleving gevoeld. De vier kunstenaars gingen na de Vrije Academie ieder hun eigen weg maar ze kwamen en komen elkaar nog regelmatig tegen in het Haagse. Van gelijkgestemd werk is echter geen sprake en dat maakt deze tentoonstelling tot een enorme uitdaging.

  Pim Piët is een kunstenaar van het maken en doorbreken van ordening en ritme. Woorden en hun letters, gedempte kleuren, vormen en lijnen die een abstract geometrische oorsprong verraden, zoeken een verbinding met poëzie, geluid en stilte.
  Nies Vooijs schildert beelden die je het idee kunnen geven dat ze er altijd al geweest waren. Haar schilderijen komen je misschien vaag bekend voor, al heb je ze nooit eerder gezien. Ze komen voort uit een schilderkunstige intuïtie, waarbij de schilderijen zichzelf als vanzelfsprekend gevormd lijken te hebben.
  Jan de Weerd maakt verzamelingen uit onze wereld van overtolligheid. Objecten met eenzelfde functie groeperen zich onder zijn handen tot een eigen compositie met een eigen karakter. Je kunt ze zien als commentaar op de wereld waaruit ze voortkomen, maar ook puur als esthetische collecties.

  Misschien is die esthetiek van vorm en inhoud datgene wat deze kunstenaars het meeste bindt. Kleur, vorm, compositie, inhoud en ritme vormen een stevige fundatie van hun werk. Marion van Rooij besteedt daar zelfs zoveel kritische aandacht aan dat ze haar werk alleen bij uitzondering aan de openbaarheid prijsgeeft.
  Voor alle vier geldt dat hun nieuwe werk, hoe fris het er ook uitziet, gevoed wordt door een lange ervaring.

  De expositie is tevens te bezoeken met Hoogtij #59 op vrijdag 29 november van 19 – 23 uur, op zaterdag 30 november en zondag 1 december van 13 – 17 uur en op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 december van 13 – 17 uur.

  Bertus Pieters

   

   

Over Ruimtevaart

Ruimtevaart foundation is an artist initiative first established in 1991and has its primary aim and objective to obtain affordable studio spaces as well as initiating contemporary art projects, media and music.


Helena van Doeverenplantsoen 3
ingang plantsoen zijde
2512 TP Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebook