Æther Haga

PLAY
 • 05/03/2021 •

  Capitalizing on my Love for You, Sofia Dimova

  Voor deze editie van Hoogtij legde Sofia Dimova een impressie vast van haar solotentoonstelling, ‘Capitalizing on my Love for You’, die in februari te zien was bij Æther Sofia.

  “We romantiseren iemand als we ons vervelen” – de ongewenste wijze woorden uit de mond van de jonge Nederlandse jongen, die wanhopig een man wilde worden. Als de Rus mij vanavond neerschoot, zou ik niet meer echt zijn. De twee zwaarlijvige kinderen zullen mij levend opeten en ik zal niet langer echt zijn. Geef me vijf minuten. Ga je een traan laten… of misschien zelfs twee? De laatste keer dat je huilde was vorige zomer. De zigeunerin met het blauwe haar, ik zag haar in mijn droom. Een voorspelling van goed geluk. Misschien. Dollarbiljetten opgooien. Kijk naar die jongen op het toneel, die zichzelf verkoopt voor een dubbeltje smerige roem. De Hongaarse prostituee tilt sierlijk haar been op, om je discreet voor te bereiden op de prijs die je zult betalen. Ik was anderhalve dag aan het kotsen. Terug naar de plaats waar we beiden bestonden. Nu, zijn we niet meer echt voor elkaar. Er is geen zekerheid over wat er werkelijk gebeurd is. De uitgelokte lichamelijke sensatie leidt ons naar het verleden, de verdraaide werkelijkheid en de rottende herinneringen. De hoofdpersonen, die bewust in de werken worden geportretteerd, worden gevangen in de tijd van hun bestaan in Dimova’s leven. Deze ervaring zal de momenten die diep in het kerngeheugen begraven liggen, oplappen en doen herleven. Van het gebruik van gescheurde stoffen tot de afbeelding van (on)bekende gezichten, bestendigt ‘Capitalizing on my Love for You’ de relaties met andere individuen en jijzelf als toeschouwer, op zoek naar waarheden en vergeving.

  De soundtrack van ‘Capitalizing on my Love for You’ is gemaakt door Sekaìology (NL). Het is een wisselwerking met zijn originele geluiden en opnames van Sofia’s stem, waarin zij intieme gedachten deelt en gebeurtenissen die haar de afgelopen twee jaar zijn overkomen. Sekaìlogy heeft de volledige controle genomen in het creëren van het geluid, in overeenkomt met Sofia’s visie. Sofia zei ooit tegen zichzelf “Godverdomme… je hebt me kapot gemaakt, nu moet ik een schilderij over je maken en het verkopen, zodat er iets goeds uit deze ellende kan voortkomen.”

  Sofia Dimova (1996, BG) is een multidisciplinair kunstenaar. Ze studeerde in 2019 af aan de Fine Arts afdeling van Academie Minerva in Groningen. Met verschillende materialen en media (o.a. textiel, gevonden voorwerpen, fotografie en transfertechnieken) bouwt ze lagen op van sociaal-politieke kwesties en persoonlijke politieke thema’s. Een visuele complexiteit, die observaties, directe metaforen, subliminale boodschappen en verwijzingen uit de popcultuur en de straat bevat. Sofia woont en werkt op dit moment in Bulgarije.

  https://www.sofiadimova.com/
  https://www.instagram.com/dixxiedott

  Sekaìology (Martijn de Geele, 1994, NL) is producer, muzikant en beeldend kunstenaar. Het creëren van soundscapes stelt hem in staat om thema’s van emotionele gemoedstoestanden en hun gevoelige relatie met geluid te verkennen. Hij houdt zich vaak bezig met het thema “kalmerende situaties / calming states” in een verder druk leven. Momenteel studeert hij aan Academie Minerva (Groningen, NL), waar hij een Master in Art and Design (MadTECH) volgt.

  https://soundcloud.com/sekaiology
  https://www.instagram.com/sekaiology
  http://www.sekaiology.com/

   

Over Æther Haga

ÆTHER HAGA is het kleine zusje van ÆTHER SOFIA in Bulgarije en is geïnitieerd en samengesteld door kunstenaars Marie Civikov en Voin de Voin. Bij gelegenheid vinden hier tentoonstellingen en presentaties plaats gebaseerd op de dialoog tussen deze twee uitersten van Europa. Æther Haga richt zich op onderzoek, context en de achtergrond van de kunstenaar en streeft ernaar om een meer fysieke band te creëren gebaseerd op delen, discussiëren en uitwisselen. Æther Haga zal onregelmatig programmeren en deelt zijn digitale platform met Æther Sofia. Volg hun Facebook-pagina om op de hoogte te blijven.


Denneweg 26, in het Lissabon
2512CN Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebook