Galerie Sophie
-
29/09/2023 • 29/10/2023
Fibrous Nature in Textured Landscapes - Loes Schepens, Mai Marie Choon Dijksma, Jorick de Quaasteniet en Isabelle Backer
Een samengestelde tentoonstelling van papieren installatie en wandopjecten, plantaardig werk en fotografisch werk. Een ode aan wat je vindt en kan hervinden in de materialen uit je directe omgeving.
Loes Schepens: De papieren wandobjecten (gemaakt van lokale of zelf verbouwde planten) die Loes maakt brengen zintuiglijke ervaringen over. Het zijn niet direct herkenbare vormen; ze zijn soms amorf, vaak abstract, ogenschijnlijk eenvoudig. De werken zijn terug te voeren op het landschap, bomen, planten en hun structuren.
Mai Marie Choon Dijksma: In mijn werk experimenteer ik met verschillende materialen om zo nieuwe texturen te creëren. Het is heel tactiel en ik heb het zelf met de hand gemaakt waar ik veel waarde aan hecht. In de installaties, die vaak op locatie ontstaan, zoek ik naar de interactie tussen mezelf, de omgeving en het materiaal. Het proces van creëren en opzetten is voor mij belangrijker dan het resultaat.
Jorick de Quaasteniet, ‘De netel bij de stengel grijpen’: Daar waar cultuur is, zijn overschotten. Als cultuurplant weet de brandnetel hiermee goed om te gaan. Overschotten in de omgeving aan stikstof en ammoniak zet ze om in voedsel, kleurstof en sterke vezels. En terwijl ze dat doet, biedt ze onderdak aan een enorme diversiteit aan levende wezens. Met andere woorden; de brandnetel heeft ons veel te vertellen. We kunnen haar zien als een oplossing, niet een probleem.
Isabelle Backer: Met haar camera verzamelt Isabelle het materiaal voor haar werken. Ze vindt dit materiaal vaak in haar directe omgeving. Daarbij gaat ze dicht op de huid van haar onderwerp zitten. Ze is altijd op zoek naar een verhaal, een soort serene spanning. Gefascineerd door de natuurlijke patronen en structuren, werking van licht, schaduw en kleur, ontstaan de beelden die van een afstand bekeken verstild en abstracte lijken, maar bij nadere inspectie blijken het zeer dagelijkse soms zelfs banale onderwerpen, met bijna voelbare texturen. Het veroorzaakt een visuele vervreemding.
Over Galerie Sophie

De Culturele Broedplaats Galerie Sophie bevindt zich in een pand dat ooit is gebouwd als drukkerij. In de jaren ’70 is het echter Galerie Orez geworden en Frans van der Steen heeft er Galerie Sophie van gemaakt.