Grafische Werkplaats

 • 09/09/2022 • 06/11/2022

  Expositie Prelude

  Underworld – Ilse Versluijs, een reis in lithografie, brekend door het wateroppervlak.

  In de expositie Prelude zijn ontwerpen, schetsen en experimenten te zien van de Haagse kunstenaars die in opdracht van museum Escher in Het Paleis een periode in de Grafische Werkplaats hebben gewerkt. Ze zeefdrukten, etsten, lithografeerden of gebruikten grafiek op onconventionele wijze. Ze deden dit aan de hand van het thema Koninklijke ontmoetingen. Ter ere van de Grafiektriënnale 2022 nodigde Escher in Het Paleis tien Haagse kunstenaars uit om inspiratie te halen uit Paleis Lange Voorhout en haar voornaamste bewoner, Koningin-Moeder Emma. De geselecteerde kunstenaars maken normaliter werk vanuit allerlei verschillende disciplines, van grote architectonische installaties tot fotografie. In deze tentoonstelling zijn ze uitgedaagd om buiten hun comfortzone te treden door nieuw grafisch werk te maken.

  De uiteindelijke kunstwerken zijn in de tentoonstelling Koninklijke ontmoetingen in het museum te zien. De Grafische Werkplaats licht de zoektocht van de kunstenaars uit door de voorstudies te tonen, waarmee ze tot hun definitieve kunstwerk zijn gekomen.

  Prelude is een samenwerking met museum Escher in Het Paleis.

  Underworld – Ilse Versluijs, een reis in lithografie, brekend door het wateroppervlak.

  Een reis in lithografie, brekend door het wateroppervlak

  Na een jaar vol studie van de lithografietechniek (en vooral heel veel afdrukken) en het experimenteren hiermee presenteert Ilse Versluijs ‘Underworld’ bij de Grafische Werkplaats.

  De litho’s op papier en op stof tonen weerspiegelingen van bomen in water over de beelden van de wereld onder het wateroppervlak. Het wateroppervlak is de grens tussen boven en onder; het weerspiegelt en is transparant, maar vervormd en verhuld. 

  Omdat Ilse veel experimenteerde met verschillende ondergronden en haar kenmerkende werken in verschillende lagen, zijn er series werken ontstaan, waarbij elke afzonderlijke prent weer anders is. 

  Met dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie, Jurjen Ravenhorst & de Grafische Werkplaats.

   

  • Koninklijke ontmoetingen in het Escher museum

Over Grafische Werkplaats

De Grafische Werkplaats Den Haag staat bekend als een van de weinige werkplaatsen in Nederland met faciliteiten voor groot formaat zeefdruk, litho, etsen, hoogdruk en textieldruk. Je kunt er voor een dag of dagdeel een werkruimte huren. Daarnaast organiseert de workshops, exposities en andere projecten.


Prinsegracht 16
2512 GA Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebook