Grafische Werkplaats

 • 26/05/2023 • 07/07/2023

  Dog tails and rabbit furs - Leonie Brandner en Elizabeth Williams de Garcia

  Onderzoek naar mythische en magische verhalen met natuur als grote inspiratiebron.

  Extra tijdens HOOGTIJ vanaf 20.00 u: mini workshop tekenen met natuurlijke inkten.

  Leonie Brandner (CH) is een beeldend kunstenaar die schrijft, naait en zingt als onderdeel van haar praktijk. Haar werk wordt beïnvloed door botanie, feministische praktijken, door verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven en een grote ecologische betrokkenheid. Met deze presentatie sluit ze haar onderzoek naar natuurlijke inkten in relatie met haar fascinatie voor de mytische en medicinale plant Alruin of Mandragora af. Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Makersregeling van Gemeente Den Haag.
  Leonie Brandner toonde haar werk o.a. bij Aargauer Kunsthaus (CH), de Barbican Greenhouse (UK), Stroom Den Haag (NL), Liebermann Villa (DE) en de Casino Display (LU) en woont en werkt  momenteel in Nederland.

  Elizabeth Williams de Garcia (VS) gebruikt graag het proces van etsen op koper om haar liefde voor tekenen uit te drukken. Haar werk is gecentreerd rond het construeren van zorgvuldige, nauwgezette composities. Met verschillende texturen, tonen, lijnen en vormen versterkt ze de sfeer van ieder werk. Ze maakt hiervoor gebruik van een mix van alledaagse voorwerpen, dieren en botten om verschillende componenten in haar verhalen te introduceren. Ze is hierbij geïnspireerd door rituelen, magie en hekserij en het idee van de heksenvriend: een goede vriend, metgezel of spirituele voogd die heksen beschermt en helpt bij hun beoefening van magie. Ze houdt van gesprekken tussen donker en licht – zowel visueel als conceptueel – en gebruikt beide elementen om diepte aan haar tekeningen toe te voegen.

  “Ik heb het gevoel dat ik complete verhalen creëer door volledige scenario’s te ontwerpen, volledig uitgedrukt in hun complexiteit en detail. Alle elementen zijn aanwezig en nodigen de kijker uit om zelf de context te bepalen.”

  Meer over Mandragora
  De mediterraan groeiende Mandragora is een medicinale plant en een van de best geregistreerde gynaecologische kruidensubstanties in de geschiedenis. In het oude Griekenland werd het gebruikt als afrodisiacum, slaapmiddel en als verdovend middel bij operaties om weeën op te wekken en doodgeboorten te verdrijven. Maar de Mandragora is veel meer dan alleen medicinaal: het kruid wordt op mysterieuze wijze afgebeeld als half mens, half plant. De verhalen die rond de raadselachtige menselijke plant ontstonden, groeiden uit tot een krachtig sprookje en zelfs tot een geloofssysteem dat bekend staat als de ‘Alraunglaube’. Het geloof stimuleerde een bloeiende namaakhandel en werd de aanleiding voor tal van heksenprocessen en was het krachtigst waar de plant zelf nooit groeide: in Duitsland en Nederland. Aan het begin van de 19e eeuw raakte de kennis en het verhaal van de plant in de vergetelheid.

   

Over Grafische Werkplaats

De Grafische Werkplaats Den Haag staat bekend als een van de weinige werkplaatsen in Nederland met faciliteiten voor groot formaat zeefdruk, litho, etsen, hoogdruk en textieldruk. Je kunt er voor een dag of dagdeel een werkruimte huren. Daarnaast organiseert de workshops, exposities en andere projecten.


Prinsegracht 16
2512 GA Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebook