Page Not Found

 • 08/03/2024 • 08/05/2024

  Double Exposure(s) - (Stutters)

  Solotentoonstelling van Dominique Hurth

  Startlocatie!

  In 2014 stuitte Hurth op vier dozen met cyanotypie- afdrukken van Thomas W. Smillie, de eerste bewaarder en curator van de fotografiecollectie van het Smithsonian Institution (actief van 1868 tot 1917). In haar kunstenaarsboek Stutters (uitgegeven door Printed Matter, New York, 2021) bouwt Hurth voort op jarenlang onderzoek om de originele cyanotypes te herwerken tot visuele montage, waarbij beelden in volgorde worden gezet, die een verslag vormen van het museumleven terwijl het een ‘nationale’ collectie documenteert.

  Page Not Found presenteert foto’s van lege vitrinekasten en geënsceneerde objecten binnen de bezittingen van het Smithsonian, waarbij de uiteenlopende lijnen van de fotografische geschiedenis, het tentoonstellingsschip en het maken van collecties worden gevolgd, evenals ontwikkelingen in verschillende technologische apparaten aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

  Door nauwgezet proces van Xerox en drukreproductie vergroot Hurth de wereld van elk beeld en traceert zij een fotografische lijn, een proces dat zelf schatplichtig is aan het cyanotype. Twee overlappende sets met bijschriften van de kunstenaar bieden een subjectief en wetenschappelijk beeld van de foto’s, en nodigen uit tot een kruisverwijzing van het ‘officiële’, zij het onvolledige, bibliografische record met een record dat vrijer over een historische tijdlijn beweegt als een manier om erover na te denken. gaten in het archief.

  Voor haar solotentoonstelling bij Page Not Found getiteld “Double Exposure(s) – (Stutters)” ontwikkelde Dominique een nieuwe installatie die voortbouwt op haar onderzoek en het materiaal waaruit Stutters ontstond. De kunstenaar richt zich op infrastructuren: die van reproductie en die van tentoonstelling. De titel verwijst naar het fotografische proces waarbij twee of meer belichtingen op één beeld worden geplaatst, en dient als metafoor: men kijkt naar de geschiedenis van de instelling via de onderwerpen van de foto’s, en tegelijkertijd naar de instelling die haar eigen geschiedenis historiseert. geschiedenis via de infrastructuur van de archieven.

   

Over Page Not Found

Page Not Found is een unieke organisatie in Den Haag die zich inzet voor de verspreiding en promotie van publicaties gemaakt door kunstenaars, met als doel deze praktijk bij een breder publiek te introduceren. De stichting runt een boekwinkel met een bijzondere selectie boeken gemaakt door kunstenaars en ontwerpers, en organiseert daarnaast gratis toegankelijke openbare evenementen en workshops in een speciaal daarvoor ingerichte projectruimte.


Boekhorststraat 102-104
2512CT Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebooktwitter