Quartair Contemporary Art Initiatives

 • 04/11/2022 • 25/11/2022

  NEIGHBOUR NORTH SEA -Tanja Engelberts, Sheng-Wen Lo, Astrid Nobel and Laura Schippers

  De Noordzee, onze buur die constant de grens verlegt, een lijn achterlatend die onthuld wie hier duizenden jaren geleden leefden, maar die ook laat zien wat er op dit moment mis is: Wie regelmatig de vloedlijn afloopt komt fossiele botten en bomen, maar ook plastic, paraffine, olie en dode dieren tegen.

  Op dit moment wordt de Noordzee razendsnel in een industrieterrein getransformeerd. Om de gewoonte van almaar groeiende consumptie en extractie langer in stand te houden en tegelijkertijd een poging te doen te verduurzamen. Daarnaast duiken er verschillende ingrijpende technologische plannen op die op den duur het stijgende water tegen moeten gaan houden. En het was er al druk.

  Vier kunstenaars tonen hoe zij verbonden zijn met de Noordzee en op welke manieren ze omgaan met de druk die op de zee ligt: Tanja Engelberts zoekt naar manieren om landschappen te documenteren die niet langer zichtbaar zijn en zoekt daarbij toenadering tot de olie- en gasindustrie, Astrid Nobel registreert de plekken die ze goed kent door observaties, dromen en strandvondsten met aandacht voor de gevolgen van vervuiling en opwarming, Sheng-Wen Lo bekijkt de Noordzee vanuit zijn afkomst en zijn achtergrond als wetenschapper met een focus op het niet-menselijke perspectief en Laura Schippers zet een residency (Atlas Initiatief) op aan boord van een voormalige viskotter en belicht in haar werk bijzondere waarnemingen en ervaringen van mensen op zee.

   

   

Over Quartair Contemporary Art Initiatives

Quartair Contemporary art Initiatives Quartair initieert en begeleidt tentoonstellingen, projecten en uitwisselingen met kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven uit binnen- en buitenland. Nadrukkelijk wordt gestreefd naar samenwerking met andere culturele organisaties. Quartair creëert hiermee een platform voor kunstenaars in Den Haag opererend in een internationaal netwerk met aandacht voor ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst.


Toussaintkade 55
(door de poort)
2513 CL Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebooktwitter