Stroom Den Haag

 • 16/10/2021 • 05/12/2021

  Kevin Osepa: Klof Bario di Spiritu

  De tentoonstelling is op zaterdag tijdens HOOGTIJ te zien.
  Op vrijdagavond kun je wel het performance bekijken:
  Klof: Bario di Spiritu is een multi-media installatie over Klof, een met bomen omzoomde straat op Curaçao. Het verhaal gaat dat dit een verraderlijke plek is. Als kind kreeg Kevin Osepa de spookverhalen te horen die over Klof de ronde doen. Achter die verhalen gaat echter een geschiedenis schuil die onverteld blijft: Klof is de plek waar in 1795 tot slaafgemaakten in opstand kwamen, en een bloedige strijd voerden met hun Nederlandse onderdrukkers. Osepa maakte beelden en rituelen over deze beladen plek, om mee terug te nemen naar Nederland, waar deze geschiedenis van strijd en verzet veel dieper in het collectieve geheugen weggezonken is.

  De installatie bij Stroom is een directe verwijzing naar de verschijning en verdwijning van de geesten van het kolonialisme. Het is een diepgaande reflectie over hoe koloniale trauma’s worden doorgegeven en door de tijd worden vervormd. Hoe ze sluimeren maar soms ook weer opduiken. Door middel van een circuit van video’s, licht en soundscapes in de tentoonstellingsruimte, beschermt Osepa de bezoekers en houdt zo de geesten van Klof op afstand. De tentoonstelling wordt begeleid door teksten van Layo de Palm, een Curaçaose antropoloog die een boek heeft geschreven met verzamelde verhalen van de mensen uit de omgeving van Klof.

  Performanceprogramma vr 26 nov.
  19:00-22:00
  Een avondprogramma over en met rituele praktijken met nieuwe performances van Eugenie Boon, Travis Geertruida en Guenn Gustina, drie jonge kunstenaars die reageren op de werken in de tentoonstelling.

  Kevin Osepa (Willemstad, 1994) is beeldend kunstenaar en fotograaf. Hij is geïnteresseerd in het portretteren van de Afro-Caribische identiteit in een postkoloniale wereld, en onderzoekt thema’s als Afrospiritualiteit, seksualiteit, mannelijkheid, dekolonialiteit en familie. Zijn werk is erop gericht ruimte te creëren voor deze perspectieven als tegenwicht tegen het vaak eenzijdige verhaal van de koloniale geschiedenis. Hij heeft regelmatig tentoongesteld in Nederland; als videograaf regisseerde hij onlangs de video voor Jeangu Macrooy, de Nederlandse vertegenwoordiging op het Eurovisie Songfestival. Kevin Osepa is een verhalenverteller die zich schatplichtig voelt aan de rituele praktijken die tijdens de koloniale periode in het hele Caribische gebied zijn ontstaan.
  www.kevinosepa.com

Over Stroom Den Haag

Kunstcentrum Stroom Den Haag is een veelzijdige organisatie met verschillende verantwoordelijkheden en functies voor Nederland, Den Haag en het internationale kunstenveld. Ten eerste programmeert Stroom als presentatie-instelling hedendaagse kunst in brede zin en op uiteenlopende manieren. Ten tweede is Stroom verantwoordelijk voor het ‘niet-museale kunstbeleid’ van de stad Den Haag, hetgeen zich uit in beleid en programma op het gebied van kunst in de openbare ruimte. Als derde draagt Stroom zorg voor het ondersteunen en stimuleren van Haagse kunst en kunstenaars.


Hogewal 1-9, 2514 HA
Den Haag

Routebeschrijving

urlfacebook